AKMAN HUKUK

Facebook

Twitter

Copyright 2022
Tüm Haklar Saklıdır.

8:30 - 18:00

Açılış Saatlerimiz Pzt. - Cts.

0312 777 77 78

Danışmanlık İçin Bizleri Arayınız

Facebook

Twitter

Arama
Menu

Ankara İcra Avukatı 2023

İcra avukatı, herhangi bir nedenle alacaklı konumunda bulunan kişilerin alacaklarını tahsil edememeleri durumunda, hukuki yoldan (haciz işlemleri ) alacağın tahsilini sağlayan alanında uzman olan avukattır. Alacaklının, borçludan olan alacağını en kısa sürede tahsil edebilmesi için icra takip işlemlerini alanında uzman ve tecrübeli olan icra avukatıyla çalışması, alacaklının faydasına olan bir durumdur.

İcra Avukatı Ne İş Yapar ?

İcra avukatı, alacaklıdan almış olduğu vekaletname ile alacaklı adına hareket ederek, alacaklının alacağını borçludan tahsil etme adına gerekli tüm işlemleri yapar. Maddeler halinde sıralayacak olursak;

  • İcra Avukatı alacaklı adına borçlu ile iletişim sağlayarak, herhangi bir takip başlatmaksızın, borcun ifa edilmesini sağlar.
  • İcra avukatı borcun uzlaşma yoluyla ödenmemesi halinde İcra Daireleri’ne başvuru yaparak borçlu hakkında icra takip işlemlerini başlatır.
  • İcra avukatı, borcun tahsil edilmesi adına icra takip işlemlerini ( ev haczi, iş yeri haczi, maaş haczi, borçlunun mallarının satışı ) sonuna kadar devam ettirir.
  • İyi bir icra avukatı, hacizden mal kaçıran borçluların, iş yerini kapatıp başka iş kuran borçluların bu tarz eylemlerine karşı alacaklının haklarını en iyi şekilde savunabilmektedir.

İcra Avukatının Diğer Avukatlardan Farkı Nedir?

İcra avukatı, icra takip işlerinde uzmanlaşmış, bilgili ve sonuca en hızlı gidebilen avukattır. Alacaklıların borçlulardan olan alacağını uzun süre alamaması, alacaklılar açısından maddi sıkıntıları beraberinde getirmektedir. İcra alanında uzmanlaşmış icra avukatı, alacaklıların alacağına en hızlı şekilde kavuşmasını sağlamaktadır.

İcra takip işlemleri çok karmaşık ve tecrübe gerektiren bir alandır. Çeşitli nedenlerle borçludan olan alacağını alamayıp mağdur olan kişilerin, icra alanında uzman olan icra avukatı ile çalışması, mağduriyetini kısa sürede ortadan kaldırmaktadır. Örneğin ofisimizde uzman icra avukatlarımız tarafından kambiyo senedine mahsus haciz yoluyla başlatılan icra takibi iki gün gibi kısa sürede çözüme kavuşmuş ve alacaklı alacağına kavuşarak, büyük bir ekonomik sıkıntıdan kurtulmuştur. İyi bir icra avukatıyla çalışmak, alacağa kavuşmanın en kolay yoludur.

İcra Avukatı Sadece İcra Takip İşlemi mi Yapar ?

İcra avukatı sadece icra takip işlemi yapmaz. Bazen alacağın tahsili icra takip işlemiyle netice vermemektedir. İcra takip işlemine borçlunun, icra takibine itiraz ettiği durumlarda, icra takibi durmaktadır.  İcra avukatı borçlunun itirazına karşı, icra hukuk mahkemelerinde dava açmaktadır. İcra takip işlemleri nelerdir?, aşamaları nelerdir? bunlardan bahsedeceğiz.

İcra takibi, ,ilamlı ve ilamsız icra olmak üzere ikiye ayrılır.

İLAMLI İCRA

İlamlı icra bir mahkeme kararına dayanan icra türüdür. İlam mahkemeler tarafından verilmiş karar anlamı taşımaktadır. Ceza mahkemeleri, hukuk mahkemelerinin vermiş olduğu kararlar neticesinde kişi alacaklı konumuna gelebilir ve bu alacağını da takibe koyabilir. İlamlı icra takibi mahkeme kararına dayandığından, bu takip türünde borçlunun itirazı çoğu zaman reddedilmektedir.

Kural olarak ilamlı icra takibi başlatabilmek için, mahkeme tarafından verilen kararın kural olarak kesinleşmesi gerekmektedir. Ancak bazı mahkemelerce verilen kararların kesinleşme beklemeksizin takibe konulabilmesi mümkündür.

İLAMSIZ İCRA

İlamsız icra herhangi bir mahkeme kararına dayanmaksızın başlatılan icra takibidir. İlamsız icra takibi 4 şekilde yapılabilmektedir. Genel haciz yoluyla takip, Kambiyo senetlerine özgü haciz yoluyla takip, Kiralanan Taşınmazların Tahliyesi Yoluyla takip ve Abonelik Sözleşmesine özgü haciz yoluyla takip olmak üzere 4 çeşit ilamsız icra takibi gerçekleştirilebilmektedir.

Genel Haciz Yoluyla Takip

Genel haciz yolu ile takip para ve teminat alacakları için, herhangi bir belge olmaksızın başvurulan takip yoludur. Genel haciz yoluyla takipte alacaklı olsun olmasın, herkes herkese takip başlatabilmektedir. Genel haciz yoluyla takipte alacaklı talebini yazılı, sözlü olarak icra dairesine bildirebilir.

Genel haciz yoluyla takipte süreç şu şekilde devam etmektedir. Alacaklının icra takibi başlatması üzerine icra dairesi tarafından borçluya icra ödeme emri gönderilmektedir. Borçlu 7 gün içinde borca itiraz ederek takibin durmasını sağlayabilmektedir. Böyle bir durumda alacaklı itirazın kaldırılması veya itirazın iptali davası açarak, icra takibine devam edebilmektedir.

Borçlu ödeme emrine itiraz etmez veya itiraz ederse açılacak davada borçlunun haksız olduğuna kanaat getirilirse, icra takibi kesinleşir. Bu aşamadan sonra borçlu bir yerde çalışıyorsa maaşından ¼ oranında kesinti yapılmak suretiyle ya da haczi kabil malı varsa malları hakkında satış kararı alınması suretiyle borcun ödenmesi sağlanır. Genel haciz yoluyla takip konusunu kısa hatlarıyla anlatmış bulunmaktayız. Sitemizde yer verdiğimiz makalelerimizde konularımız detaylı olarak incelenmektedir.

Kambiyo Senetlerine Mahsus Haciz Yoluyla Takip

Kambiyo senedi dendiğinde aklımıza, bono, poliçe ve çek gelmektedir. Bono günlük hayatta en çok kullanılan kambiyo senedidir. Halk dilinde bono senet olarak geçmektedir. İnsanlar borç verirken, alışveriş yaparken bonoyu kullanabilmektedir. Çek ise sadece belirli şartları taşıyan ticaret erbabına bankalarca tahsis edilen kambiyo senedi türüdür. Poliçenin ise kullanım alanı bono ve çek gibi yaygın değildir.

Elinde kambiyo senedi bulunan alacaklı, icra daireleri vasıtasıyla kambiyo senetlerine mahsus haciz yoluyla takipte bulunabilir. Bu durumda yine icra dairesi tarafından borçluya icra ödeme emri gönderilmektedir. Borçlu borçlu olmadığını ya da senet altındaki imzanın kendisine ait olmadığını ileri sürerek icra takibine itiraz edebilir. Burada itiraz genel haciz yoluyla takipten farklı olarak icra mahkemesine dava yoluyla yapılabilmektedir. Burada imzaya da itiraz edilebildiğinden itiraz süreci farklılık göstermektedir. Takibin kesinleşmesinden sonraki süreçler genel haciz yolundaki süreçlerle aynıdır.

Kiralanan Taşınmazların İlamsız Tahliyesi

Kiracının, kira borcunu ödememesi veya tahliye taahhütnamesi imzalamasına rağmen taşınmazı boşaltmaması durumunda, kiraya veren icra dairesine başvurarak taşınmazın tahliyesi talepli haciz yoluna başvurabilmektedir. Belirli şartların gerçekleşmesi halinde, kiralayan kiracıyı icra yoluyla taşınmazdan çıkartabilmektedir. Son zamanlarda kira bedellerinin fahiş olarak artışı ve kiracıların ödeme yapmaması nedeniyle, kiralanan taşınmazın haciz yoluyla tahliyesi sıkça karşılaştığımız bir durum haline gelmektedir.

Abonelik Sözleşmesine Özgü Haciz Yoluyla Takip

Teknolojinin artmasıyla birlikte abonelik esasına dayalı hizmetler de artış göstermektedir. Özellikle son 20 yılda hemen hemen herkesin cep telefonu kullandığı günümüzde, faturalı hat kullanan, internet kullanan kişi sayısı bir hayli fazladır. Borcunu ödeyemeyen abonelere karşı, firmaların mağdur olmaması adına son düzenlemeyle birlikte abonelik sözleşmesine özgü haciz yoluyla takip sistemi düzenlenmiştir. Buna göre borcunu ödeyemeyen abonelere karşı, abonelik hizmeti veren firmalar doğrudan icra takibi başlatabilmektedir.

Hem alacaklı hem de borçlu olarak hakkınızı en iyi şekilde savunma adına sizleri ofisimizde ağırlamaktan mutluluk duyarız….