AKMAN HUKUK

Facebook

Twitter

Copyright 2022
Tüm Haklar Saklıdır.

8:30 - 18:00

Açılış Saatlerimiz Pzt. - Cts.

0312 777 77 78

Danışmanlık İçin Bizleri Arayınız

Facebook

Twitter

Arama
Menu

Şirket Avukatı

Şirket avukatı, ticari şirketleri hukuki uyuşmazlıklarda temsil eden avukattır. Türkiye’de şirketler, Anonim, Limited,  Komandit ve şahıs şirketleri olarak faaliyetlerini sürdürmektedirler. Şirketler ticari hayatın vazgeçilmez unsurlarıdır. Ülke ekonomisi açısından şirketlerin varlıkları büyük önem arzetmektedir.  Şirketler, ticari faaliyetlerini sürdürürken her türlü riski göze alarak hareket ederler. Alınan bu risk sonucunda zarara uğramamak ya da en az zararla karşı karşıya kalma adına şirketler hukuki danışmanlık ihtiyacı hissederler. İşte bu noktada şirket avukatı devreye girmektedir.

Şirket avukatı, ticari şirketlere hukuki danışmanlık hizmeti vermektedirler. Şirket avukatı, şirketin bünyesinde çalışabileceği gibi, kendi ofisinde de çalışarak şirketlere hukuki danışmanlık verebilmektedirler. Normal şartlarda şirketler, bir avukatla çalışmak zorunda değildirler ancak avukatlık kanunu uyarınca, esas sözleşmesi 250 bin TL ve üzerinde olan anonim şirketler sözleşmeyle bir avukat bulundurmak zorundadırlar.

  • Şirket avukatı temsil ettiği şirketin tüm hukuki işlemlerini yapmakla görevlidir.
  • Şirket avukatı şirketlerin yapmış oldukları sözleşmeleri inceler ya da bizzat kendisi düzenler.
  • Şirket avukatı, şirketi hukuki uyuşmazlıklarda temsil eder.
  • Şirket avukatı şirket adına icra takip işlemlerini yerine getirir.
  • Şirket avukatı, şirketin vergisel işlemlerinde yol gösterici bir rol üstlenir.

Şirket Avukatı İle Çalışmanın Faydaları

Şirketler, yapmış oldukları ticaretin gereği olarak, her zaman risk altındadırlar. Hukuki bilgileri yeterli seviyede olmayan şirketler, yapmış oldukları sözleşmeyle kendilerini her zaman büyük bir sorumluluk altına sokmaktadırlar. Bir inşaat firmasının tarafımıza başvurduğu olay şu şekilde gelişmiştir. İnşaat firması işini yaptığı ana firmaya yapmış olduğu sözleşmeye ek olarak 5 milyon TL teminat senedi vermiş, ve teminat senedine şirket ortakları da imza atarak kendilerini sorunluluk altına sokmuşlardır. Ana firma almış olduğu teminat senedini icra takibine koymuş, şirket ortakları da sadece şirket adına takibe itiraz etmişler ve şirket adına takip durmuştur. Şirket ortakları şirkete atmış oldukları imzanın hukuki neticesini bilmediklerinden dolayı ve kendi adlarına da takibe itiraz etmediklerinden dolayı, aleyhlerine başlatılan takip kesinleşmiş ve 5 milyon TL gibi büyük bir borcun altına girmişlerdir. İşte bu yüzden şirket avukatı önemli hale gelmiştir.

Şirketler faaliyetlerini sürdürme adına her zaman işçi çalıştırmak zorundadırlar. Şirketlerin gerek 3. Kişilerle gerekse kendi çalışanlarıyla olan hukuki ilişkilerinde şirket avukatının önemi çok büyüktür. Çalışanlarla yapılan sözleşmeler, çalışanların çalışma şartları ve çalışanlarla şirket arasında meydana gelen hukuki uyuşmazlıkların çözümünde şirket avukatının önemi çok büyüktür.

Ticari hayatın en önemli parçası olan şirketlerin almış oldukları riskleri minimuma indirecek, şirketler hukukuna hakim, mesleki tecrübesi olan şirket avukatıyla çalışması şirketlerin yapmış oldukları işlemlerde büyük önem arzetmektedir. Şirket avukatı şirketler için lüks değil, bir zorunluluktur.